Werken met vervuilde grond? Toch bijtelling auto

Publicatiedatum: 2020-01-14
Als een auto wordt gebruikt bij het werken met vervuilde grond, gaat de fiscus er niet automatisch vanuit dat de auto alleen zakelijk wordt gebruikt. Ook in die gevallen is dus gewoon de bekende bijtelling verschuldigd.

Bijtelling

De bijtelling is verschuldigd als een auto ter beschikking is gesteld en er ook privé van de auto gebruik kan worden gemaakt. Alleen als het privégebruik beperkt blijft tot 500 kilometer per jaar, blijft de bijtelling achterwege.

Ook bestelauto’s

De bijtelling geldt ook voor bestelauto’s. Er geldt wel een uitzondering voor bestelauto’s die vrijwel uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Dan is de bijtelling niet van toepassing. Dat is bijvoorbeeld het geval als er alleen een stoel voor de chauffeur is en de rest laadruimte is.

Vervuilde grond

In de betreffende zaak vond een aannemer dat de bijtelling achterwege moest blijven, omdat de bestelauto’s gebruikt werden bij het werken met vervuilde grond. Privégebruik lag dus niet voor de hand. Volgens de rechter is dit onvoldoende bewijs en dus bleef de bijtelling in stand.

Wie rijdt in welke auto?

De werkgever had in deze zaak niet bijgehouden welke werknemer over welke bestelauto kon beschikken. Naheffen bij de werknemers was dan ook moeilijk, zodat de naheffing loonbelasting bij de werkgever terecht kwam.

Tip! Wilt u dit voorkomen, houd dan bij wie van uw werknemers in welke auto rijdt.

Ook naheffing btw

De aannemer kon ook een naheffing btw tegemoetzien. Ook voor de omzetbelasting was hij er namelijk ten onrechte vanuit gegaan dat de auto’s uitsluitend zakelijk gebruikt waren.