Kosten naheffing parkeren volgend jaar bijna 10% hoger

Publicatiedatum: 2022-10-03
Als u uw auto parkeert zonder voldoende parkeerbelasting te betalen, loopt u kans op de naheffing parkeerbelasting. Deze naheffing bestaat uit een bedrag aan te betalen parkeergeld, plus een bedrag ter dekking van de kosten. Dit laatste bedrag stijgt volgend jaar met bijna 10%.

Naheffing plus kosten

Wettelijk is bepaald dat de naheffingsaanslag wordt berekend over een parkeerduur van een uur, tenzij aannemelijk is dat het voertuig langer dan een uur zonder betaling geparkeerd heeft gestaan. Het bedrag aan kosten dat in rekening wordt gebracht, is hiervan vaak een veelvoud. Veel gemeentes gaan daarbij uit van het toegestane maximum bedrag.

Maximum fors omhoog

Het maximum bedrag aan kosten dat gemeentes in 2023 in rekening mogen brengen, stijgt van € 66,50 in 2022 naar € 72,90 in 2023. Dit komt neer op een stijging van ruim 9,6%. De stijging is wettelijk gebaseerd op de consumentenprijsindex.

Gemeentes mogen minder berekenen

In de toelichting bij de verhoging wordt opgemerkt dat gemeentes niet automatisch uit hoeven te gaan van het maximumbedrag en ook minder aan kosten mogen berekenen. Voor zover bekend, komt dit echter nauwelijks voor.